Sağlık Hizmetlerinde Kaliteyi Sağlık Çalışanları Zirveye Taşıdı
13 Ekim 2018, Cumartesi

Genel Başkanımız Metin Memiş, sağlık hizmetlerinde 16 yılda sessiz bir devrim yaşandığını ve sağlık çalışanlarının bu başarıyı sırtlayan gizli kahramanlar olduğunu söyledi. Memiş, “Kısıtlı imkanlar, uzun çalışma süreleri, yoğun nöbetler, yüksek riskli ve yıpratıcı çalışma ortamlarına rağmen,  istisnasız bütün sağlık çalışanlarımız hayatını ortaya koyarak, sağlık hizmetlerinde kalite ve memnuniyeti zirveye taşımıştır” şeklinde konuştu.

Sendikamızın Sakarya Şubesi’nin Genel Kurulu için Sakarya’ya gelen Memiş, basın mensuplarıyla bir araya gelerek, açıklamalarda bulundu. Sağlık-Sen’in, milletimizin sağlığı ve huzuru için gece gündüz çalışan sağlık ve sosyal hizmet çalışanlarını temsil eden bir sendika olduğunu belirten Memiş, sağlık çalışanlarının sorunlarını tespit ederek çözüm önerileri geliştirdiklerini ve birçok kazanıma imza attıklarını söyledi. Memiş, sağlıkta dönüşümün mimarı ve kahramanı olan sağlık çalışanlarının en büyük beklentilerinin mesleki onurlarının korunması, adil çalışma koşulları, güvenli çalışma ortamlarına sahip olmak olduğunu dile getirdi.

16 YILDA İŞ YÜKÜ EN AZ 3 KAT ARTTI, SAĞLIK PERSONELİ İSTİHDAMI YAKLAŞIK 1 KAT ARTTI

Sağlık hizmetlerinin kalitesinde gelişmiş ülke standartlarını yakalamış bir ülke olmamıza rağmen, OECD ülkeleri ile kıyasladığımızda ülkemizde 100 bin kişiye düşen hekim sayısı 183,9 iken bu oranın OECD ülkelerinde 339 olduğunu kaydetti. Yine aynı şekilde ülkemizde 100 bin kişiye düşen Hemşire/Ebe sayısı 273,6 iken bu oranın OECD ülkelerinde 890 olduğunu dile getiren Metin Memiş, kişi başına sağlık hizmetlerine müracaat yılda toplam 8,6 iken bu oranın OECD ülkelerinde 6,8 olduğunu ifade etti. Memiş “Yani OECD ülkeleri ortalamasının yarısı kadar hekim sayımız, 3’te biri kadar hemşire sayımızla OECD ortalamasının üstünde bir sağlık hizmeti talebini karşılıyoruz” dedi.

Sağlık alanında istihdam oranımızın da OECD ortalamasının üçte biri düzeyinde olduğunu vurgulayan Memiş, ülkemizde toplam istihdam içerisinde sağlık sektörünün payı yüzde 3,2 iken bu oranın OECD ülkelerinde yüzde 9,1 olduğunu ifade etti.

Ülkemizde sağlık alanında KPSS sınavına giren aday sayısı 659 bin 482 adaydan 154 bin 332’sinin hemşirelik bölümü mezunları olduğunu söyleyen Memiş, yeni istihdamlar yapılarak sağlık çalışanlarının yükünün azaltılması gerektiğini kaydetti. Memiş ayrıca, sağlık çalışanlarına yönelik yaptıkları tükenmişlik araştırması sonuçlarına göre sağlık çalışanlarının tükenmişlik oranının yüzde 25’lerin üzerinde olduğunu belirtti.

SAĞLIKTA ŞİDDET SONA ERDİRİLMELİ

Sağlık hizmetlerinde memnuniyet artarken şiddet olaylarının arttığını söyleyen Metin Memiş, Sağlık Bakanlığı verilerine göre 2013-2017 yılları arasında kayıt altına alınan şiddet vakası sayısının 60 binin üzerinde olduğunu söyledi. Bunun 18 bininin fiziksel şiddet olduğunu söyleyen Memiş, hekimlerin en çok şiddete uğrayan meslek mensubu olarak öne çıktığını ifade etti. Memiş ayrıca 42 binin üzerinde de sözel şiddet vakası yaşandığını ifade etti.

Yapılan araştırmaların sağlık sektöründe çalışanların, şiddete maruz kalma risklerinin gardiyanlar, polisler, dahil diğer sektör çalışanlarından 4 ila 16 kat daha fazla olduğunu ortaya koyduğunu belirten Memiş, “Sağlık-Sen olarak yaptığımız şiddet araştırmasında, meslek hayatı boyunca 11 ve daha fazla kez fiziksel veya psikolojik şiddete uğrama oranının sağlık çalışanları arasında yüzde 30 seviyesinde olduğunu tespit ettik.  “Görevinizi yerine getirirken şiddetle karşı karşıya gelme konusunda herhangi bir endişe yaşıyor musunuz?” sorusuna Acilde görev yapanların %97,4’ü klinik çalışanlarından da %92,5’i evet cevabını vermiştir. Bu veriler sağlık çalışanlarında şiddet olgusunun çok üzerinde bir kaygı düzeyi geliştiğini ortaya koymaktadır” şeklinde konuştu.

Sağlıkta şiddeti önleme adına bugüne kadar önemli düzenlemelere gidildiğini de belirten Memiş, bunların Beyaz Kod sisteminin devreye girmesi, şiddete uğrayan sağlık çalışanlarına hukuki destek verilmesi, Sağlık Bakanlığının şiddet davalarına müdahil olması, tutuklu yargılama ve cezai müeyyidelerin artırılması gibi bir takım düzenlemeler olduğunu kaydetti.

Tutuklu yargılamanın bazı sorunlar nedeniyle uygulanamadığını söyleyen Memiş, cezaların caydırıcı niteliğinin mutlaka güçlendirilmesi, hastanelerin güvenlik önlemlerinin artırılması, şiddet uygulayanlara acil sağlık hizmetleri hariç SGK’dan 6 ay hak mahrumiyeti getirilmesi gibi önerilerinin şiddetin önlenmesinde caydırıcı olacağına inandıklarını belirtti.

YIPRANMA PAYI MÜCADELESİ SÜRECEK

Sendikamızın talebi Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın desteğiyle 350 bin sağlık çalışanının yıpranma payı hakkından faydalanmaya başladığını belirten Memiş, yıpranma payının sağlık hizmetlerinin gerçeğine uygun şekilde düzenlenmesi için mücadele etmeye devam edeceklerini ifade etti. Sağlık hizmetlerinin bir ekip işi olduğunu söyleyen Memiş, güvenlik görevlisinden şoförüne kadar bütün hizmet sınıflarındaki sağlık çalışanlarının yıpranma payına gerekçe teşkil eden şartlarda çalıştıklarını söyledi. Memiş, bu nedenle yıpranma payı hakkının bütün hizmet sınıflarını kapsaması, geriye dönük olarak hesaplanması konusundaki taleplerinin takipçisi olmaya devam edeceklerini vurguladı.

3600 EK GÖSTERGE HERKESİ KAPSAMALI

Metin Memiş ayrıca konuşmasında 3600 ek gösterge artışının lisan mezunu bütün sağlık çalışanlarına verilmesini istedi. Döner sermayede yaşanan adaletsizliğe de değinen Memiş, “Sağlık çalışanları sabit ek ödemenin dışında döner sermaye alamaz hale gelmiştir. Adaletsiz döner sermaye sistemi acilen değişmeli, dağıtılabilir döner sermaye oranları artırılmalı ve sağlık çalışanlarının yaşadığı mağduriyet giderilmelidir” şeklinde konuştu.

PAYLAŞ :