Tıbbiyeli Şehitlerimizi Unutmadık

 

Sendikamız, milletimizin kahramanlık destanı olan Çanakkale Savaşlarında şehit olan tıbbiyeliler için anma programı düzenledi.

 

Yaklaşık bir yıl süren Çanakkale savaşları boyunca yüz binlerce şehit verildi. Savaş’ın en trajik olaylarından birisi ise 1915’in Mayıs ayının 18’ ini 19’ una bağlayan gecede yaşandı. Bu gece saat 03.30 civarında verilen taarruz emri ile birlikte gözünü kırpmadan düşman üzerine yürüyen on bin vatan evladı birkaç saat içinde şehit oldu. Çanakkale savaşları boyunca bu kadar kısa süre içinde bu sayıda şehidin verildiği başka bir trajedi yaşanmadı. Şehit olanlar arasında çok sayıda tıbbiyeli öğrenci de bulunuyordu.

 

Gelibolu Yarımadasının Kırmızı sırt mevkiinde yaşanan ve Zafer’in ne bedeller karşılığında elde edildiğinin en çarpıcı örneği olan bu olayın üzerinden 95 yıl geçti. Sendikamız; tıbbiyeli öğrenciler ile birlikte on bin vatan evladının iman dolu yürüyüşünün ve toprağa düşüşünün yaşandığı topraklarda 18 Mayıs’ı 19 Mayıs’a bağlayan gecede dualarla şehitlerini andı.

 

Sağlık-Sen teşkilatı, 95 yıl önce şehit olmak için dua eden kahramanların vuslat gecesinde yaşananları yad etmek için çadır kurdu. Taarruz öncesi yaşadıkları duyguyu hissettiler. Şehitlerin o geceki son yemekleri olan yarma çorbasında içtiler. Taarruz emrinin verildiği ve şehadet yürüyüşünün başladığı 03.30’da Kur’an ve dualar okudular.

 

Genel Merkezimizin katkıları ve Çanakkale Şubemizin organizasyonuyla yapılan program, 18 Mayıs Salı akşamı Gelibolu Tarihi Milli Parkı Kabatepe Müzesi Otopark alanında Saygı Duruşu ve ardından İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Vatan Şairi Mehmet Akif’in Çanakkale Şehitlerine şiiri okundu. Çanakkale Destanı’nı en güzel anlatan türküler söylendi.

 Programın açış konuşmasını Çanakkale Şube Başkanımız Dr. İsmail Temiz yaptı. Temiz yaptığı kısa konuşmada, günlüm anlam ve önemi üzerinde durdu.

 

“SAĞLIK-SEN CAMİASI ÇANAKKALE RUHUYLA BÜTÜNLEŞMİŞ BİR CAMİADIR”

 

Rahatsızlığına rağmen bu anlamlı programa katılan Genel Başkanımız Mahmut Kaçar ise yaptığı konuşmada, Çanakkale’nin ezelden beri hür yaşamış milletimizin zincirlere, esarete razı olmayacağını yedi düvele duyurduğu güzide bir mekan olduğunu söyledi.

Genel Başkanımız konuşmasında şunları söyledi:

“Tarihte eşine az rastlanır nitelikte bir kahramanlık destanının yazıldığı bu topraklar üzerinde, şanlı zaferin çok acı bir sahnesini yad etmek için bir aradayız. Ebediyete kadar unutulmayacak bir direnişin yaşandığı bu topraklarda, bundan 95 yıl önce 18 Mayıs’ı 19 Mayıs’a bağlayan gecede, savaşın en acı ve trajik sahnelerinden birisi yaşandı.

 

İçlerinde tıbbiyelilerin de bulunduğu yaklaşık 10 bin vatan evladı Gelibolu Yarımadası Kırmızı Sırt mevkiinde düşmana karşı gerçekleştirilen taarruzda sadece birkaç saatlik bir zaman diliminde şehit oldular. Çanakkale savaşları süresince bu kısa zaman içinde bu kadar şehidin verildiği başka bir olay yaşanmamıştır.

 

Bir hilal uğruna batan güneşler, sadece ülkemizin özgürlüğe kavuşmasını sağlamamıştır. Aynı zamanda, emperyalist güçlerin esareti altındaki milletlere de ilham kaynağı olmuşlardır. Şehitlikle nihayet bulan bu kutsal direniş, hem ülkemiz hem de zulum ve esaret altındaki milletlerin dirilişine vesile olmuştur.

 

Bu gece semaya açılacak ellerimizle ve dilimizden dökülecek dualarımızla birlikte 95 yıl önce yaşananları gözümüzün önüne getirelim. O ciğerparelerin şehadetleri sayesinde kavuştuğumuz bağımsızlığımızın nasıl bir kıymet olduğunu bir kez daha düşünelim.

Bu topraklar üzerinde yaşayan torunlarının, uğruna şehit oldukları değerlere ne ölçüde sahip çıktığının muhasebesini yapalım.

 

Bugün ülkemizin geleceği, milli ve manevi değerlerimiz açısından daha tehlikeli gördüğümüz kültürel emperyalizme karşı; ülkemizin aydınlık geleceğinin teminatı olacak nesilleri, ne ölçüde koruyabildiğimizi, çocuklarımızı Çanakkale ruhundan uzaklaştıracak güçlerle ne ölçüde mücadele ettiğimizi muhasebe etmeliyiz.

Ülkemizin birliği, bütünlüğü, kardeşliği üzerinde en namert ve sinsi oyunların yaşandığı günümüzde, bizi biz yapan milli ve manevi değerlerimizi daha sıkı korumak, ecdadımıza karşı en asli sorumluluğumuz olmalıdır.Bizler bunu başarabildiğimiz sürece Çanakkale ruhunun elde ettiği zafer, bu topraklar üzerinde ebediyete kadar sürecektir.”

 

Bu yıl ilk defa gerçekleştirilen anma etkinliklerini geleneksel hale getireceklerine de belirten Genel Başkanımız Mahmut Kaçar, “Sağlık-Sen camiası, ülkesinin birliği, kardeşliği ve aydınlık geleceğine inanmış, Çanakkale ruhuyla bütünleşmiş bir camiadır. Bugün burada şehit olan tıbbiyeli öğrenciler ile birlikte 10 bin şehidimizi anmak amacıyla toplanarak bu duyarlılığımızı ortaya koyuyoruz. Bundan sonraki yıllarda sendika olarak bu buluşmayı geleneksel hale getirmeyi ve gelecek nesillere taşımayı amaçlıyoruz” dedi. Genel Başkan, konuşmasını şehadet şerbeti içen sağlık çalışanlarını ve bütün şehitlerimizi bir kez daha anarak sonlandırdı.

 

Programda Eceabat Kaymakamı Bülent Uygur, Belediye Başkanı Kemal Dokuz, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Hasan Özdemir de günün anlamını belirten konuşmalar yaptı. Çanakkale On sekiz Mart Üniversitesi Öğretim Üyesi tarihçi Yrd. Doç. Dr. Ahmet Esenkaya da programa katılanlara o gece yaşanan tarihi gerçekler hakkında bilgilendirmede bulundu.

 

Sabaha kadar devam eden “Okuldan Şehadete Anma Programı” okunan Kur’an-ı Kerim ve duaların ardından sona erdi.

 

 

  • PAYLAŞ :