SASAM, YAŞAM BOYU SAĞLIK ZİRVESİ’NDE KATILIMCILARLA BULUŞTU

Türkiye Doğal Beslenme ve Yaşam Boyu Sağlık Zirvesi Sapanca’da düzenlendi. Program Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun eşi Sare Davutoğlu’nun katılımıyla gerçekleştirildi.

Sağlık-Sen Genel Merkezi tarafından sağlık politikaları ve sosyal politikalarda bilimsel çalışmalar yapmak amacıyla 2014 yılında faaliyetlerine başlayan Sağlık-Sen Stratejik Araştırmalar Merkezi’nin (SASAM Enstitüsü) faaliyetleri de kurulan bir standla tanıtıldı.

MEMİŞ: SAĞLIĞA GÖSTERİLEN ÖZEN, İNSANIMIZIN KENDİSİNE VERDİĞİ DEĞER VE DUYDUĞU SAYGININ GÖSTERGESİDİR

İnsan ve toplum sağlığımızı ve sağlık sistemimizin sürdürülebilirliğini tehdit eden sorunların ciddi  şekilde büyüdüğünü söyleyen Memur-Sen Genel Başkanvekili ve Sağlık-Sen Genel Başkanı Metin Memiş, doğumda beklenen yaşam süresi ortalamasının yükselmesiyle mutlu olurken, nüfusumuzun Avrupa ülkelerine göre iki kat hızla yaşlandığını görmekten endişe duyduklarını ve gün geçtikçe hastalık yükümüzün arttığını ifade etti.

Türkiye’yi de etkisi altına alan küresel sağlık risklerinin bulaşıcı olmayan salgınlar olarak adlandırıldığını söyleyen Memiş, kronik hastalıklar ve ölümlerin çoğunun sağlıksız beslenme ve hareketsiz yaşamdan kaynaklandığını söyledi. Araştırmaların, 15 yaş ve üstü normal kiloda olan insan sayımızın yüzde 44’lere gerilemiş olduğunu gösterdiğini ifade eden Memiş, “Türkiye İstatistik Kurumunun verilerine göre halkımızın yüzde 17’si obez, yüzde 34’ü fazla kilolu, yüzde 3.5 düşük kilolu. Demek ki,  sağlıklı beslenme konusu, ülkemizde nüfusun çoğunluğu itibariyle ciddi bir sorun teşkil ediyor.

Sağlık çalışanlarının, insanımızın bedenen ve ruhen sağlık içinde olması için, doğumundan ölümüne her an yanında olan ve 24 saat hizmet sunan insanlar olduğuna dikkat çeken Memiş, “Özellikle iş hayatımızdaki son 12 yılı çok yoğun bir çalışma temposu içinde geçirdik. Sağlık hizmetlerinden memnuniyet yüzde 39’lardan 75”lere yükseldi. Tıbbi teknolojide, biyoteknolojide, klinik kalitede önemli ilerlemeler kaydedildi. Bugün ülkemiz yerli ilaç üretimine hazırlanıyor, kampüs hastanelerin temelleri atılan bir ülkeyiz” şeklinde konuştu.

‘Yaşam boyu sağlık’ hedefinin, çok boyutlu, çok bileşenli, hatta bütün toplumu içine alan bir sorumluluk gerektirdiğini ifade eden Memiş, hükümetin “Önce insan, önce Sağlık” diyerek ilan ettiği stratejilerin, eylem planlarının ve sağlıklı yaşam programlarının ancak bütün sektörler ve toplum tarafından sahiplenilmesi ile başarının yakalanabileceğini vurguladı.

SAĞLIK-SEN, ÜZERİNE DÜŞENİ FAZLASIYLA YAPACAK

Sağlık emeğini temsil eden Sağlık-Sen olarak üzerlerine düşeni yapma konusunda güçlü ve samimi adımlar attıklarını da söyleyen Metin Memiş, “Sağlık çalışanlarından başlayarak bütün toplumu sağlıklı yaşam hedefleri doğrultusunda bilinçlendirme, sağlığı koruma ve geliştirme, sağlık okuryazarlığı güçlü toplum inşa etme hedeflerinin etkin bir paydaşı olmak için yapısal dönüşümler gerçekleştirdik.  2014 yılı itibariyle sağlık politikasında, sosyal politikalarda, emek ve iş gücü politikalarında bilimsel çalışmalar gerçekleştirmek  amacıyla Sağlık Sen Stratejik Araştırmalar Merkezini, kısa adıyla SASAM Enstitüsü’nü kurduk.” dedi.

SASAM’ın ilk bilimsel çalışmalarından birisinin Türkiye Sağlık Okuryazarlığı Araştırması olduğunu söyleyen Metin Memiş, detay analizleri devam eden araştırma sonuçlarının önümüzdeki günlerde kamuoyuyla paylaşılacağını ifade etti.

Sağlık-Sen olarak bilimsel veriler ışığında Türkiye’nin sağlık okuryazarlığı düzeyini yükseltme amaçlı sosyal, kültürel projeler gerçekleştirmek, eğitim programları düzenlemek bu kapsamda özellikle üniversitelerle ortak çalışmalar gerçekleştirmek istediklerini de söyleyen Memiş, “Emeğini insanımızın sağlığına adayan sağlık çalışanları olarak ‘yaşam boyu sağlık’ hedeflerine öncülük etme konusunda kendimizi milletimize karşı sorumlu hissediyoruz. Sağlık hizmetlerinin hem halkımız, hem biz sağlıkçılar için en nitelikli şekilde sürdürülebilmesini istiyoruz” şeklinde konuştu. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  • PAYLAŞ :